Наша компанія, Асвік Центр, здійснила оснащення нової лінії для виробництва тістечок еклерів ТМ ПАТ Рошен автоматичними дозаторами різного призначення, серед яких - дозатор для сипучих компонентів, дозатор рідких компонентів, дозатор сипучих порошаться компонентів.
Лінія виготовлення еклерів цікава тим, що має особливості процесу виготовлення тіста, а саме - заварювання тіста. Якщо даний етап буде виконаний неправильно, то вироби просто не вийдуть. Ідеальним тістечком еклерів може стати тільки випечена заготовка, що має внутрішню велику порожнину і відсутність наскрізних тріщин, в іншому випадку при заповненні крем або не потрапляє всередину або ж випливає через тріщини.
Тісто заварюється в спеціальних тістомісильна машина з функцією нагріву, до яких підведені дозатори. На початку виробничого процесу спрацьовують дозатор масла, дозатор сипучих компонентів подає цукор \ сіль, дозатор сипучих компонентів подає спеції, дозатор води. Далі вся ця маса нагрівається до 100 градусів за Цельсієм при безперервному перемішуванні, і, не відключаючи перемішування, спрацьовує ваговій дозатор сипучих порошаться компонентів, що відправляє вже готову дозу борошна в тестомесітель. Даний дозатор сипучих компонентів працює відразу на два тестомесителя, по черзі отмеряя дозу спочатку в один, а потім в інший. Напрямок руху борошна контролюється заслінкою розташованої перед розгалуженням пневматичних живильників. Пневматичні живильники використовуються в даному варіанті оскільки борошно має низький показник сипучості і схильна до сводообразованию і налипання (збивається в пробки). Патрубки живильників розташовані максимально близько до завантажувального отвору для того щоб мінімізувати рівень запилення приміщення, що також є хоч і невеликим але перевитратою матеріалу і зменшенням точності дозування, адже чим більше борошна в повітрі тим менше її в тестомесітеля.
Тестомесітель продовжує роботу даної температурою ще протягом 5 хвилин, після чого тісто остигає до температури 60 за Цельсієм і спрацьовує дозатор яйцепродуктов так само при безперервному перемішуванні на більш низьких оборотах. Збивання маси після додавання яйцепродуктов триває 15-20 хвилин, результатом чого виходить рівномірний клейка тісто без грудочок.
Всі встановлені на дану лінію дозатори вагові тензометричні, мають високу точність, що дозволяє точно дотримуватися рецептури і гарантовано отримувати результат високої якості. Дозатори і їх компоненти, що контактують з продуктами, виконані з високоякісної харчової нержавіючої сталі відповідно до вимог харчового виробництва. Так само всі нововстановлені дозатори крім того що мають свої шафи управління і автоматики інтегровані у вже існуючу автоматизовану систему управління виробництвом, раніше встановленої нашою компанією Асвік Центр.
Далі таке тісто відправляється в формувальний цех, де за допомогою формувальних машин набувають форму і відправляються на випікання. Після випікання заготовки остигають до температури 30 градусів за Цельсієм і відправляються в цех для заповнення кремом і покриття глазур'ю. Крем і глазур виготовляються так само за допомогою автоматизованої системи включає дозатори сипучих і дозатори рідких компонентів, але це вже інша історія.