Який дозатор вибрати для бізнесу залежить від того - що і куди ви будете дозувати, яка кінцева мета дозування.
Ваговий спосіб дозування заснований на вимірюванні ваги продукту і відмірювання його за даним критерієм з використанням стандартних заходів ваги - кілограм і грам. Вагове дозування може бути застосовано практично до будь-яких видів компонентів, тому є найбільш поширеним. Винятками є пасти і рідини, які більш звично вимірювати в літрах.
Об'ємний спосіб дозування заснований на принципі заповнення продуктом певний вільний простір і використовує для вимірювання стандартні заходів обсягу - см3 або літри. Об'ємний спосіб дозування, в основному, застосовується для дозування рідин, паст і газів, але може також використовуватися для дозування різних сипучих матеріалів.
У об'ємних дозаторів проста конструкція. Дозатори складаються з набору ємностей, заповнюючи які відбувається процес дозування. Такі дозатори гарні в складі фасувальних апаратів з невеликою дозою і незмінною упаковкою типу саше, стик, дой-пак, наприклад, кави в стіках. Але використовувати такі дозатори для великих доз, або в складі ліній, в яких потрібна висока точність для відповідності до рецептури і гарантії якості отримуваної продукції, недоцільно. Забезпечити на них потрібну точність дозування сипких складових важко. Пояснюється це впливом фізико-механічних властивостей сипучих матеріалів - вологість, фракція, ступінь ущільнення. Наприклад, стакан арахісу цільного буде займати той же обсяг що і стакан подрібненого арахісу. Але подрібнений арахіс, за рахунок більш високої щільності укладки, може важити в рази більше. Так само є обмеження за розміром дози. Доза прямо залежить від розміру дозуючої ємності та відповідно неможливо її оперативно змінити.
Ваговий дозатор працює шляхом засипання продукту у ваговий ківш до досягнення дози, виставленої оператором на блоці управління. Коли необхідний вага досягнутий, подає пристрій зупиняється, а ківш висипає набрану дозу в наступну ємність або змішувач. Ваговий дозатор сипучих компонентів дає високу точність дозування, оскільки оснащений високоточними ваговимірювальними датчиками. Так само можливий режим досипання для набору ще більш точних доз. При наборі доз перевищують розмір дозуючої ємності точність дозування зберігається за рахунок точності зважування кожної дози. Вагове дозування не потребує перерахунку заходів і дозволяє більш раціонально використовувати матеріали, оперативно змінювати рецептуру, і найголовніше зберігати високу якість бетонних сумішей в кожному замісі. Тому вагове дозування сипких компонентів застосовують повсюдно для фасування в різну тару, для зважування і дозування в лініях середньої і великої продуктивності.
Для дозування рідин також використовують як вагові дозатори, так і об'ємні. Ситуація зі сферою застосування аналогічна сипучим компонентів. Вагові дозатори поступово витісняють об'ємні. Так, у хлібопекарській галузі цукрово-сольові розчини, закваски, вода та інші рідкі добавки, відміряні за допомогою вагового дозатора, дають стабільно високий результат кінцевого продукту, відповідність рецептурі та оперативність при зміні дози в разі зміни рецепта.
Об'ємне дозування передбачає подальший перерахунок об'ємних заходів - мілілітрів \ літрів в вагові - грами \ кілограми, для обліку в бухгалтерії і на підприємстві в цілому. Ваговий дозатор більш зручний для використання і ведення обліку на підприємстві, оскільки виключає неточності при перерахунку величин.